A 10 legveszélyesebb helyzet az Iditarodon

(Anyukám remélem nem olvassa:)

1. Overflow- túl hirtelen, túl nagy fagy esetén a folyón lefelé gyarapodó jégpáncél kiszorítja a vizet , ami a jég fölé árad. Lehet bokáig, lehet mellközépig érő. Ez akkor derül ki, mikor már belehajtottál. Azért hajtasz bele, mert nincs más út. Bizonyos hőmérséklet alatt pedig a legrosszabb , ami veled történhet, ha vizes leszel . -40 fokos hidegben a kiöntött zubogó tea jégként ér a földre- a többit képzelhetitek

2. Túl kevés hó- hegy oldalon lefelé. A kutyaszán egy olyan eszköz, ahol nagyon fontos adott pillanatban fékezni . Mert a kutyák nem fognak. A fékhez kell a hó. Ha nincs hó, amihez a gereblyeszerű ekét a lábaddal lenyomod: egy olyan járművön ülsz-dombon lefelé - amin nincs fék, és exponenciálisan gyorsul . A 2014es év hasonló volt, kopár hónélküli lejtőn, köves-sziklás talajon az egyik versenyző a GPS én 55km/h sebességet mért. (Ez bringával, aszfalton oké, de itt: életveszély) . Némely musher bukósisakot visel emiatt. A híres /hírhedt Happy River Stepsen törte már el a bordáit már 4x Iditarod bajnok is ( Doug Swingley)

3. Túl sok hó . Jávor . Mert akkor a jávorszarvas dühös, ha túl mély a hó (kevés táplálék ) , és az utat a saját monopóliumának érzi. Ezért hord puskát a legtöbb musher. Senki sem szívesen ütközik meg férfiasan szemtől szembe egy 800 kilós, 3 m magas monstrummal. Különösen, ha dühös, és téged migránsnak lát a kis hátsókertjében.

4. Kihűlés- Hipotermia A testhőmérsékletünk 36-36.5 C fokos, és ha a belső szervek hőmérséklete 34 alá esik, megállnak az életfontosságú belső szervek. Oka lehet a nagy hideg (-50,-60 fok), nem segít, ha ehhez szél is társul. Enyhébb hőmérséklet is végzetes lehet, ha az öltözéked hiányos , átázott, vagy dehidratálódtál.

5.) Hóvihar Lehet hogy nem a leghidegebb az idő, de a Bering tenger környékén gyakoriak a hóviharok, amely 100-140 km/h val fújnak. Van , hogy 72 órán keresztül. Ezt most nem részletezném, ezt a blogot fantáziadús emberek olvassák...

6.) Szán elvesztése Technikailag nehéz terepen, vagy könnyűn, ha ülve elalszol és lever egy ág, mint a rajzfilmben . A kutyákra is veszélyes ( eltévednek, farkasok), rád meg azért , mert ha valahol sétálni szeretnél, úgy magányosan, minden emberi településtől 100 km re, az nem az alaszkai vadon télen.

7.) Eltévedés Foszforeszkáló végű léc markerek jelzik végig az utat. Hóviharban a látótáv lehet hogy 2-3 m, és nem látod, amint eltávolodsz tőle. A másik, hogy szél kifújja, előző versenyzők elütik, betapossák a hóba. Az eltévedés veszélyes terepre vihet , pl folyón overflow, vagy szakadék hegyen.

8.) Hallucinálás-Végkimerültség A végére már illik hallucinálni, azt mondják. De jó, ha ez nem párosul totális kimerüléssel, mert a reflexek lelassulnak es ha az ember legyengül, magát nem tudja ébren tartani, ellátni, hogy fog gondoskodni 16 bajtársáról?? Néhányan a világ legnagyobb extrém sportolói közül ( pl Reinhold Messner) azt mondták, Iditarod soha, mert inkább legyen jóval nehezebb a kihívás ( pl gyalog elmenni a déli sarkra) de ne kelljen másról gondoskodni, csak önmagukról.

9.) Egyéb vadállatok Farkasok- bár embert már rég nem támadtak meg, vagy emberes szánt. De ha a szánt elveszted( leesel) és túl későn találod meg, nem akarsz arra odaérni, hogy egy farkasfalka lakmározik a csapattársaidból Bölény- növényevő. De fel lehet húzni. Lásd 8 hónappal ezelőtt felrúgta DeeDee Jonrowe kutyacsapatát. Jegesmedve- extra hideg télben lejöhet a Bering tengeren. Idin utoljára 1996 ban láttak. Ha látsz ilyet és nem hallucinálsz. Akkor szívesebben lennél egy szavannán szemben egy oroszlánnal, hidd el. Az legalább nem mindig éhes.

10.) Részeg vagy drogos alaszkai őslakosok snowmobileal. Ellenük annyi esélyed van, mint a Tour de Franceon biciklizve egy kamion ellen , aki le akar szorítani. 2016 os Iditarodon több szánt megtámadott egy fickó, 1 kutyát megölt. Másnap letartoztattak, de ez ott helyben nem segített Aliy Zirkle ön, aki egy marker léccel próbált meg ellene küzdeni.

+1:(11.) Földrengés. Alaszka a Csendes óceáni tűzkörön fekszik. Nem túl valószínű , hogy pont verseny közben tör ki igaz? Az én Northern Lights 300 versenyemen épp rengett. Richter skálán az 5.0 nem kicsi , igaz? Az enyém 7.1es volt. Ha eddig nem tetted volna, itt erősen megtanulsz bízni a Gondviselésben.