Három ok hogy miért a legkeményebb verseny a Földön az Iditarod? Már szó volt arról, hogy mi a 10 legveszélyesebb helyzet az Iditarodon, de a Discovery Channel nem is a világ legveszélyesebb versenyének címkézi, hanem "toughest race on Earth"- a Föld legkeményebb versenye. Mitől más a "kemény" , mint a "nehéz" vagy a "veszélyes"? Kezdeném azzal, hogy mi benne az, amit egy átlagosan sportos életet élő ember is meg tudna csinálni? A hajtó részére eső mozgás, futás, munka bár időszakosan van, akkor ám megerőltető, de semmi olyan , amit bárki sportos testalkattal, vagy vidéken állattenyésztéssel foglalkozók ne tudnának bírni. Nem kell tehát maratoni futónak lenni, óriási súlyokat emelgetni. Ezért nagyon vékony nők, vagy előrehaladott korúak is sikeresen teljesítik az Iditarodot ( ezek az emberek azert többnyire évtizedek óta ezt csinaljak). Ezert van az hogy az összes Iditarod győztes átlagéletkora 41 év, és van 54 éves győztes is ( Mitch Seavey), aki már 58 évesen is győztes lett volna idén, ha nincs ...a fia. Nos , akkor mitől a legkeményebb?

1. Hidegtűrés... hosszan gondolkoztam, végül ezt teszem az első helyre... Érdekes dolog a hideg ( van erről filozófiai írásom is, majd belinkelem kommentben), könyörtelen és igazságos. Normál esetben hidegtől nem lehet megbetegedni , azt a vírustól lehet. Az meg nulla fok környékén terjed, -15 alatt írmagja sincs. Nehéz írni arról, hogy a -30 fok mennyivel hidegebb a -20 nál ( sokkal!), és a -40 mennyire hidegebb a -30nál ( elmondhatatlanul). -50 ben még én se voltam, de pl 2015ös Iditarodon Huslianál -60fok volt. Tény hogy -30 alatt minden lassabb , minden szenvedősebb lesz. Kutyazokni csere, karabiner kioldás, elemcsere és folytathatjuk a sort. -40 nél csonttá fagy rajtad minden, amiben víz, izzadtság, lehelet, pára van. Közmondásos, hogy a 100 fokos forró tea kilöttyintve -40ben jégként érkezik a talajra. -50ben már ki se csordul teljesen a pohárból, már ott megfagy. -60ban? Próbálsz mindenedet bebugyolalni, a kesztyűből 1 mp re se akarod kivenni a kezedet...(ez mar -30nál is fájdalmas) Nos ezzel nincs még vége. Erre rájön a szél. Tegyük fel szélcsend van. Akkor is 14km/h val mész, tehát ennyi a menetszél. Nézzük meg szélhőérzetkalkulátorral, ha szélcsend van és csak a menetszelet számítjuk , mennyinek érződik a hőmérséklet? -20 C + 14km/h =- 29 C fok -40 C + 14km/h= -53C fok -60 C + 14 km/h = -77.8 Cfok Szélcsendben!! Ha van mondjuk egy viharos erejű 60 km /h szél ( a rekord 143 km/h a Bering tenger partján, 2011)

-20C+ 74km/h= -38C -40C+ 74 km/h = -66C -60C +74 km/h = -94.1C

Mondjuk utolsó esetben a menetszél t kivehettem volna, -94 fokban nem közlekedsz, hanem egy lyukat ásol a hóba, és 16 kutyát bepréselsz magad mellé a hálózsákba... De hagyjuk az extremitásokat, az abszolút átlag az hogy -20-40 kozott, menetszéllel, esetleg enyhe széllel mész és az érzeted tehát -30-55 fok között van. Akkor a többi ponttal már ne is folytassam, mitől a legkeményebb verseny?!:))

2. (azért folytatom): Alváshiàny. A kötelező 24 órás pihenőt leszámítva,- amit mindenki ott vesz ki , ahol akar- az Iditarod versenyző napi 1 órát alszik. Mindenkivel megtortent már, hogy egy utazás/ jól sikerült buli vagy szexparti után 1 óra alvásra volt idő, mert utána ébredni kellett. Milyen nehéz volt a másnap, nem? Utána milyen jó volt, a 3 kávéval kihúzott nap végén bedőlni az ágyba, és húzni a lóbőrt?? Nekem is voltak ilyen élményeim, pl egyetemista koromban és esküdni mertem volna, hogy ezt 1 napnál tovabb nem lehet ebben az ütemben bírni. Holott lehetett, számomra is. A 3db 500 km es versenyemen 3.5-5.5 órát aludtam, átlag 70 óra alatt. (Az 5.5 óráson volt kötelező 6 órás pihenő). 3 nap alatt tehát kb 3 óra és tudom milyen hulla voltam, sőt hallucináltam is a verseny végén... Hogy lehet ezt 10 napig csinálni? Nem tudom. MÉG... Az biztos, hogy rohadt fáradtan. Aki volt már közületek tengerentúli repülésen tudjátok, h milyen fárasztó... Ezert hajlandók sokan a repjegy 4-5x ösét kifizetni, hogy 4xannyi helyen business classon utazzanak. Egy 8-10 órás út... Húú de fárasztó, nem? Persze? Csak nincs -40 fok, ami széllel -66 nak érződik . Nem kell figyelni a terepre, a kutyákra, a vadállatokra. Ha megnyomod a gombot , hoznak egy narancslevet... kimehetsz a WC-re... nézhetsz egy filmet... belealukálhatsz... Ès ez a 8 óra csak 1 futam az Iditarodon, és ilyenből 23 van. Szoros egymásután, közte 1 óra alvással. Nem tudom, h lehet e modellezni azt a KUMULÁLT fáradtságot, ami az 5,6,7,8 napon jelentkezik es a tudat, hogy még 3 éjjel/3 nap hátravan az megfizethetetlen, minden másra ott a...

3. Komplex , sokrétű problémák : szánvezetés, kutyaellátás, és az összes itt felmerülő kihívás a FELELŐSSÉGgel együtt, hogy 16 élet van rádbízva. Míg sok más területen extrémkedő sportoló sok fejtörés nélkül beleállna az első 2be, addig többen kijelentették pl a szerintem minden idők legnagyobbja Reinhold Messner, hogy emiatt a másrafigyelés/felelősség miatt az Iditarod-on soha nem indulna ( mondta egy műsorban, ahol a 4x Iditarod győztes bajnoknő , Susan Butcher mellett szerepelt) Szóval , ezért kemény. Csíkszeredai barátaim mondták, tekintélyes mennyiségű csíki sör után magukról: " Aki nálam keményebb, az már megfagyott!"